Szeretettel köszöntelek a Egzotikus India közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egzotikus India vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egzotikus India közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egzotikus India vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egzotikus India közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egzotikus India vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egzotikus India közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egzotikus India vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Keczánné Macskó Piroska | 3 hozzászólás
Sörös kelropogós
50 dkg sárga levelű kelkáposzta vagy kínai kel, 3 tojás, 3 evőkanál liszt, só, csipetnyi őrölt bors, őrölt szegfűszeg, és majoránna, késhegynyi darált kömény, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, tetszés szerint apróra vágott petrezselyem, 5-10 dkg reszelt sajt, 2 dl világos sör, olaj a kisütéshez
A megmosott, lecsurgatott kelkáposzta levelekből vágjuk ki a vastag ereket szeljük fel vékony metéltre, sózzuk meg. Keverjük simára a tojásokat a liszttel és a sörrel, adjuk hozzá a fűszereket, a petrezselymet, a reszelt sajtot és a gyengén kinyomkodott kelt. A jól elegyített masszából evőkanállal szaggassunk nagy galuskákat és forró olajban süssük aranybarnára. Itassuk le a zsiradéktól.
Párolt rizzsel és tartármártással vagy krumplipürével és paradicsommártással tálaljuk. Hidegen majonézes burgonyát, - zöldborsót, - hagymát vagy fokhagymás ízesítésű joghurtos zöldbabot adjunk mellé. De finom minden nélkül, esetleg meg lehet kenni egy kis majonézzel, kechuppal.
Rántott kelkáposzta-levelek
50 dkg kelkáposzta, kevés majoránna, késhegynyi őrölt kömény, só, a panírozáshoz: tojás
liszt, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez A leveleire szedett, (a vastag ereket késsel vékonyítsuk el), megmosott kelkáposztát sós, majoránnás vízben kissé főzzük meg. (Kínai kelből még nem próbáltam ki, de ha abból készítenék el, akkor csak az ereitől kell megszabadítani a leveleket, nem szükséges megfőzni). Szűrjük és alaposan csurgassuk le. Panírozzuk lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártva és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Itassuk le róla az olajat. (Ha a zsemlemorzsába reszelt sajtot teszünk, még finomabb lesz.)
Forrón és hidegen egyaránt kiváló, feltétként adhatjuk főzelékek, vagy köretek mellé.
Kelkáposzta lapcsánka 1 kisebb kelkáposzta (kb. 1 kg), só, 10 dkg puffasztott rizs, kb. 5 evőkanál liszt, 4 tojás, fél mokkáskanál őrölt bors, ízlés szerint majoránna, őrölt kömény, apróra vágott petrezselyem és aprított fokhagyma, 1 kiskanál ételízesítő por, olaj a kisütéshez A külső leveleitől és a torzsától megfosztott kisujjnyi csíkokra metéljük. Enyhén sós, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük és alaposan lecsöpögtetjük. Ha kisült valamennyi hozzávalóval összedolgozzuk. Kicsit pihentessük, majd a masszából 1-1 evőkanálnyit szaggatunk a forró olajba. A lapcsánkák tetejét kissé meglapítjuk, mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab lapcsánkánk lesz. Ha kínai kelből kívánjuk elkészíteni, időt nyerünk, mert ezt a kelt nem kell megfőzni, nyersen lehet felhasználni. Fontos, hogy ne maradjanak benne az erek, s nagyon vékony csíkokra kell szelni, hogy jól átsüljön. Én a kínai kel zsenge felső részéből készítem a lapcsánkákat, a megmaradt vastagabb részből pedig krémlevest, vagy főzeléket főzök. Ezeknél az ételeknél nem számít a kel ere.
Gombás kínai kel
Egy nem túl nagy kínai kel, 6-7 közepes gombafej, 1 fej aprított fokhagyma, 1 mokkáskanál gyömbérpor vagy 1 kisebb, reszelt gyömbérgyökér, 2 feldarabolt hegyes-erős zöldpaprika, 1 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál eset, 2 evőkanál olaj A leveleire szedett kínai kelt, nagyobb szeletekre vágjuk, a gombákat megtisztítjuk, de nem daraboljuk fel. Forró olajban beletesszük a fokhagymát, a zöldpaprikát és a gyömbért. Összerázzuk, és kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és kínai kel leveleket, Két percig sütjük, majd ráöntjük a szóját és az ecetet, majd még két percig sütjük.
Finom natúr rizzsel, vagy köretként halak mellé.
Forrás: Rosta Erzsébet honlapja /Sörös kelropogós és kelkáposzta lapcsánka
|
Users' Comments (0) | Hozzászólás |
Még nincs hozzászólás
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!